Du har lige startet din egen virksomhed og er endnu i gang med at finde hoved og hale i, hvor du skal registrere dig, og hvilke tjenester og services, du skal investere i. Hvad er ”need to have” og hvad er ”nice-to have”? Hvis du endnu ikke er begyndt at tjene penge, har du måske heller ikke den store lyst til at bruge penge. Det kan for nogle være fristende at købe løs, og for andre at spare det hele væk. Som bogholder oplever jeg både den ene og den anden iværksættertype.
Når det kommer til bogføring og regnskab, er der mange iværksættere, der kaster sig ud i det selv – hvilket kan være en god idé, så man har styr på sit eget regnskab – men der er også mange , der ’knækker halsen’ på det, fordi der faktisk er en del komplicerede regler, som man typisk overser.
”It takes money to make money”
Som man siger. Selvom citatet som regel bruges om salgs- og markedsføringsaktiviteter, så gælder det faktisk også for bogføring og regnskab. De penge, du bruger på en bogholder, skulle gerne tjene sig selv hjem.
- Dels fordi du i stedet bruger din tid på dét, du er god til, og som du brænder for i din virksomhed.
- Dels fordi din bogholder med sin detaljerede viden om skat og moms, fradrag, procentsatser og regler, ofte kan spare dig for de penge, du ellers kunne komme til at betale for meget i skat.
Det modsatte kan selvfølgelig også være tilfældet, hvis du er rundhåndet og gavmild med dine egne opgørelser. Men så må du samtidig leve med frygten for at blive kaldt til ’torskegilde’ og have svært ved at gøre rede for regnskabet…
Under alle omstændigheder er du med en bogholder sikker på, at regnskabet og bogføringen bliver lavet korrekt og efter alle kunstens (eller skattefars og momsemors) regler. Dette frigør din energi til andre ting, så du ikke skal bekymre dig om at skulle stå skoleret hos SKAT med dine egne potentielt fejlbefængte excelark…
Hvis du stadig er i tvivl om, hvorvidt en bogholder falder under kategorien ”nice to have”, så hæng på her på siden. Dette var første indlæg i en række artikler for små virksomheder og startups om bogføring og regnskab. Måske ender du med at blive så klog på emnet, at du ikke behøver en bogholder…
>>> Næste artikel kommer til at handle om valg af regnskabsprogram.